Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

"Ταξίδι μ' ένα βιβλίο"


Παρασκευή σήμερα και το "παραμυθένιο ταξίδι" στον "μαγικό κόσμο" του βιβλίου ξεκινά!!! Πρώτη μέρα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Τα παιδιά σήμερα αλλά και κάθε Παρασκευή  επιλέγουν το βιβλίο της προτίμησής τους από τη βιβλιοθήκη της τάξης μας.



 Μαζί με το βιβλίο  δίνεται και ένα έντυπο, για να ζωγραφίσουν στο σπίτι, αν το επιθυμούν αυτό που τους έκανε περισσότερη εντύπωση από την ιστορία αλλά και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε. Με τη βοήθεια του γονέα ή κάποιου μέλους της οικογένειας τα παιδιά  προσπαθούν, αν το επιθυμούν να "γράψουν" μόνα τους όπως μπορούν το όνομά τους και τον τίτλο του βιβλίου. Τη Δευτέρα το βιβλίο επιστρέφεται στην τάξη και το πρωί στην παρεούλα κάθε παιδί που θα διηγείται στους συμμαθητές του,  την ιστορία που διάβασε.


Μαζί με το βιβλίο, κάθε Παρασκευή με ένα "Απίθανο Νηπιάκι" που θα επιλέγεται από τον πίνακα της τάξης θα ταξιδεύει και ο Βιβλιοφάκελος που περιέχει "θησαυρούς" γραφικής ύλης ( χαρτιά άσπρα και χρωματιστά, κάνσον, γλασσέ, βελουτέ, κόλλα, ψαλίδι, νερομπογιές, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές, κηρομπογιές κ.λ.π.). 



Με αυτά  το παιδί μπορεί με τη βοήθειά σας,  να φτιάξει μια κατασκευή  σε σχέση με το παραμύθι, ότι θέλει. Ας  βοηθήσουμε τους μικρούς μας καλλιτέχνες να δημιουργήσουν αυτό που φαντάζονται που τους αρέσουν και να "γράψουν", αν το επιθυμούν τον τίτλο του παραμυθιού, το όνομά τους και την ημερομηνία επάνω στο χαρτί…
Σας παρακαλούμε θερμά να προσέχετε το περιεχόμενο του βιβλιοφάκελου καθώς θα χρησιμοποιηθεί απ’ όλα τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
   
Όλοι μας μπορούμε να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά,  να αναπτύξουν θετική στάση, αγάπη και σεβασμό απέναντι στο βιβλίο!!!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: 

- Διαβάζουμε  στα παιδιά το  βιβλίο σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού δείχνοντας κάθε φορά με το δάχτυλό μας αυτό που διαβάζουμε.
- Κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου που τους διαβάσαμε για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησε.
- Παίζουμε  το παιχνίδι των ερωτήσεων που υπάρχουν στο φυλλάδιο και  καταγράφουμε  στο χαρτί τις απαντήσεις τους.
- Τα ενθαρρύνουμε   να αναδιηγούνται την ιστορία που μόλις άκουσαν.
- Επειδή το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών του, οφείλουμε εμείς οι γονείς να διαβάζουμε βιβλία , αποτελώντας έτσι ένα πρότυπο μίμησης για τα παιδιά μας.
- Τέλος κάποιες φορές θα μπορούσατε κάποιοι γονείς όταν το επιθυμείτε να μας διαβάσετε οι ίδιοι παραμύθια στην τάξη ή να μας διηγηθείτε ιστορίες που γνωρίζετε.

Πως λειτουργεί η   δανειστική μας  βιβλιοθήκη;
- Τα παιδιά επιλέγουν το βιβλίο της προτίμησής τους από τη βιβλιοθήκη



- Παίρνουν το βιβλίο και το καρτελάκι που αναγράφεται ο τίτλος του βιβλίου. Τοποθετούν σ’ αυτήν την θέση την ταυτότητά τους ενώ το καρτελάκι με τον τίτλο στη θέση της ταυτότητας δίπλα στο όνομά τους.







 - Παίρνουν το καρτελάκι με το όνομά τους από τον πίνακα και το βιβλίο και πηγαίνουν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της τάξης.


-  Βρίσκουν το βιβλίο που δανείστηκαν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη. 


- Πατούν με το ποντίκι επάνω στο βιβλίο.


- Με το πάτημα ανοίγει η καρτέλα του βιβλίου.



- Με τη βοήθεια της καρτέλας που γράφει το όνομά τους, γράφουν το όνομά τους και την ημερομηνία στην καρτέλα του υπολογιστή.





- Και πατούν αποθήκευση επάνω στη δισκέτα. 


- Τοποθετούν το βιβλίο και το φυλλάδιο μέσα στον φάκελο που είναι γραμμένο το όνομά τους και το βάζουν μέσα στην τσαντούλα.







Έτοιμες οι τσαντούλες μας, με τα βιβλία για το "παραμυθένιο  μας ταξίδι"


Έτοιμος και ο βιβλιοφάκελος με τους "θησαυρούς"...  ανυπομονούμε τη Δευτέρα να θαυμάσουμε το αριστούργημα από τον μικρό μας καλλιτέχνη!!! Αλλά και τις ζωγραφιές από τους μικρούς μας ζωγράφους, Τα "Απίθανα Νηπιάκια" μας!!!


Σας ευχόμαστε όμορφα, "μαγικά, παραμυθένια ταξίδια"!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου