Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Οι κανόνες της παρέας

Γνωρίζοντας πλέον τις γωνιές της τάξης και αφού οι ομάδες έχουν ολοκληρωθεί, μιλάμε για τους κανόνες της παρέας μας. Γιατί όμως χρειάζονται οι κανόνες; Διαβάζουμε το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Κάνω ό,τι θέλω! Πειράζει;» και ανακαλύπτουμε την αξία των κανόνων για μια αρμονική συνύπαρξη. Φτιάχνουμε τους κανόνες της δικής μας παρεούλας δίνοντας βαρύτητα σε όλα όσα απασχολούν και παρεμποδίζουν τη δική μας σχολική αρμονία.
Συμφωνούμε πως τα παιδιά που δεν παραβιάζουν τους κανόνες θα παίρνουν καθημερινά ένα αυτοκολλητάκι στην καρτέλα που κρεμάμε στις τσάντες τους.
Όσοι συμπληρώσουν όλα τα αυτοκόλλητα στο τέλος του μήνα θα βραβεύονται.
Επιλέξαμε η καρτέλα να βρίσκεται κρεμασμένη στην τσάντα τους έτσι ώστε και οι γονείς να γίνονται κοινωνοί των σχολικών συμπεριφορών των παιδιών τους.
Ώστε λοιπόν όταν ένα παιδί κάποια μέρα δεν πάρει αυτοκόλλητο ο γονιός θα το αντιλαμβάνεται άμεσα και θα έχει την ευκαιρία για μια γόνιμη συζήτηση τόσο με το παιδί του  όσο και με την νηπιαγωγό.
Θέλοντας να συμβάλλουμε , με  παιδαγωγικό  τρόπο,  στην υπεύθυνη συμπεριφορά του παιδιού και στο σπίτι έτσι ώστε αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο να έχουν  αντίκρισμα και στην οικογένεια, διαβάζουμε στα παιδιά από το "Ημερολόγιο της Δώρας"της συναδέλφου Κικής Δημητριάδου σε εικονογράφηση του Βαγγέλη Παπαβασιλείου από τις εκδόσεις Λιβάνη, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 όπου  στο σπίτι της Δώρας γίνεται οικογενειακό συμβούλιο και αποφασίζουν τους κανόνες της οικογένειάς τους.
Τα παιδιά λοιπόν φεύγοντας για το σπίτι παίρνουν κι ένα βιβλιαράκι όπου στην πρώτη του σελίδα έχει τους κανόνες του νηπιαγωγείου ενώ οι επόμενες σελίδες είναι κενές για να συμπληρωθούν από τα μέλη της οικογένειας του κάθε παιδιού.
Τα παιδιά θα ζωγραφίζουν τους κανόνες του σπιτιού και οι γονείς θα τους γράφουν.
Όταν τα βιβλιαράκια τους θα είναι έτοιμα θα τα φέρουν στο νηπιαγωγείο για να τα διαβάσουμε και να αντιληφθούμε πως σε όλα τα σπίτια υπάρχουν κανόνες για μια ήρεμη συνύπαρξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου