Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Η κλέφτρα των ονείρων. Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;Λέσχη Ανάγνωσης - Φιλαναγνωσίας : Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Η κλέφτρα των ονείρ...:


Μαρία Παπαγιάννη Η κλέφτρα των ονείρων Εικονογράφηση: Αλεσσάντρα Τόνι Πατάκης    

Σε ποιον δεν αρέσουν τα παραμύθια και ποιος ...
δεν έχει ανάγκη να τα ακούει; Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη με τρεις ιστορίες γραμμένες πάνω στο μοτίβο των λαϊκών παραμυθιών για την αναζήτηση των ονείρων, της αγάπης, της ευτυχίας. Μια συλλογή που επανακυκλοφορεί αναμορφωμένη σε ένα μικρό και εύχρηστο βιβλιαράκι για να το κουβαλά πάντα κάποιος μαζί του, όπως κουβαλά τα όνειρά του.
   Η απόλυτη διάκριση του καλού με το κακό, το μαγικό στοιχείο, οι επαναλήψεις των αφηγηματικών μοτίβων, οι μάγισσες, οι δράκοι, οι γίγαντες, οι Μοίρες, ο μαγικός αριθμός 3, ο βοηθός που πάντα εμφανίζεται και υποστηρίζει τον ήρωα στην προσπάθειά του, ο δρόμος και το ταξίδι είναι μερικά μόνο απο τα στοιχεία που παραπέμπουν σε λαϊκές αφηγήσεις και δίνουν στις τρεις ιστορίες τη μαγεία των παραμυθιών που ακούγαμε από τις γιαγιάδες μας.
   Η Μαρία Παπαγιάννη, που εκτός από καλή συγγραφέας είναι και καλή "παραμυθού", αποκαλύπτει σε αυτό το βιβλίο και αυτή την πτυχή της, η οποία βέβαια υπάρχει άμεσα ή έμμεσα σε όλα τα έργα της. Το ονειρικό, το μεταφυσικό, το μαγικό, το διαφορετικό είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γραφή της και γι' αυτό κάνουν τα έργα της τόσο αγαπητά και ξεχωριστά.
Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;

  • Γιατί μικροί και μεγάλοι αγαπούν τα παραμύθια....
  • Γιατί πια δεν τα ακούμε εύκολα....
  • Γιατί είναι μια ευκαιρία να μυήσουμε τα παιδιά στους συμβολισμούς των παραμυθιών και της λαϊκής μας παράδοσης.
  • Γιατί μπορούμε να διαβάσουμε στην τάξη και άλλα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη που διακρίνονται για τα στοιχεία που προαναφέραμε, όπως Το Δέντρο το μονάχο, εκδ. Πατάκη και το Ως δια μαγείας, εκδ. Πατάκη και να κάνουμε συγκρίσεις ή να διακρίνουμε τον "κώδικα γραφής" της συγγραφέως.
  • Γιατί διαβάζοντας και άλλα λαϊκά και κλασικά παραμύθια μπορούμε να διακρίνουμε τις λειτουργίες και τα δομικά μοτίβα των παραμυθιών και να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας. (Για να δείτε ενδεικτικά τις 31 λειτουργίες των μαγικών παραμυθιών του Vladimir Propp και να βασιστείτε σε αυτές για να γράψετε τα δικά σας δείτε εδώ
  • Γιατί μπορούμε να φέρουμε τις γιαγιάδες και τους παπούδες μας στην τάξη για να μας πουν τα δικά τους παραμύθια. 
  • Γιατί ιδανικά μπορούμε να οργανώσουμε βραδιές παραμυθιών στο σχολείο μας! 
 Από τη Χρύσα Κουράκη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου