Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Χελιδονίσματα.

http://margaritakia.gr/2-anartiseis/320-xelidonismata

Το «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» είναι ένα πρωτομαρτιάτικο έθιμο, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λένε τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα». Πρόκειται για έθιμο που κατάγεται από την αρχαιότητακαι αναβιώνει ακόμα και στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Δραματοποιούμε το έθιμο λοιπόν μέσα στην τάξη κάνοντας ουσιαστικά μια πρόβα για τα χελιδονίσματα μας στους δρόμους της πόλης μας.
Τα νήπια με ενθουσιασμό ετοιμάζουν το πανώ που αναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης, τα χάρτινα γιλέκα πάνω στα οποία ζωγραφίζουν τις ομορφιές αυτής της εποχής και τα στεφανάκια τα οποία κοσμούν με μαργαρίτες και χελιδόνια.
Όλοι μαζί ζυμώνουμε αλατοζύμη βάζοντας μέσα μαύρο χρώμα και επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μικρά χελιδόνια τα οποία συμπληρώνουν ευχάριστα τα Μαρτάκια μας.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε να ετοιμάσουμε την δική μας φωλιά για τα σπιτοχελίδονα με τις οδηγίες της Ορνιθολογικής Εταιρίας και να την στήσουμε μέσα στην αυλή του σχολείου μας περιμένοντας ανυπόμονα τους φτερωτούς φίλους μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου