Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

πέτα ψηλά!

e-περιοδικό για το παιδικό βιβλίο και την ανάγνωση

πέτα ψηλά!

διαβάστε βιβλία με θέμα τις πτήσεις
«Είδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; Ε, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα ματαδείς ένα τέτοιο θάμα. Αρχινούσανε την Καθαρή Δευτέρα -είτανε αντέτι- και συνέχεια την κάθε Κυριακή και σκόλη, ώσαμε των Βαγιών. Από του Χατζηφράγκου τ’ Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Τόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. […] Ολάκερη τη Μεγάλη Σαρακοστή, κάθε Κυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Ανέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός. Δε χώραγε το μυαλό σου πώς μπόραγε να μείνει κολλημένη χάμω στη γης, ύστερ’ από τόσο τράβηγμα στα ύψη. Και όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι. Ίδια αγγέλοι κι αρχαγγέλοι κορονίζανε ψηλά. Θα που πεις, κι εδώ, την Καθαρή Δευτέρα, βγαίνουνε κάπου εδώ γύρω κι αμολάρουνε τσερκένια. Είδες όμως ποτέ σου τούτη την πολιτεία ν’ αρμενίζει στα ουράνια; Όχι. Εκεί, ούλα είταν λογαριασμένα με νου και γνώση, το κάθε σοκάκι δεμένο με τον ουρανό. Και χρειαζότανε μεγάλη μαστοριά και τέχνη για ν’ αμολάρεις το τσερκένι σου.»
Τσερκένι: ο χαρταετός, αντέτι: έθιμο, ταρλάς: οικόπεδο, μαχαλάς: γειτονιά
Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου, Εστία

Ο χαρταετός είναι ένα μαγικό αντικείμενο της παιδικής ηλικίας. Όσο λίγο κι αν κάποιοι έχουν πετάξει χαρταετό στη ζωή τους συνδέονται για πάντα με την καλούμπα που κρατά το χρωματιστό χαρταετό στον ουρανό. Η εβδομάδα αυτή δεν θα μπορούσε να είναι αλλού αφιερωμένη παρά μονάχα στις πτήσεις: των χαρταετών, των φτερωτών πλασμάτων, των ανθρώπων αλλά και του μυαλού και της ψυχής μας μέσα από τα βιβλία.
Να πετάξουμε τα βαρίδια και από το πολύ κοίταγμα ψηλά να γεμίσουνε τα μάτια μας ουρανό…
 
 
 
 
δείτε ακόμη:
Μαίρη Πόππινς let's go fly a kite
Irène Bonacina: έκθεση le corps légers (Αγγλικά & Γαλλικά)





πέτα ψηλά! - bookbook.gr | e-περιοδικό για το παιδικό βιβλίο και την ανάγνωση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου