Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Σε λίγο τα νηπιαγωγεία μας ανοίγουν & ζωντανεύνουν! Νηπιαγωγοί, γονείς, παιδιά σε ετοιμότητα.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,


το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 20 Αυγούστου 2013....

Μετράμε ένα δεκαήμερο για να ξανανοίξουμε τις πόρτες του νηπιαγωγείου όπου, οι περισοτερες/οι, θα δουλέψουμε τη χρονιά που μας έρχεται.
Καιρός να βάλουμε τις μηχανές να δουλέψουν!

Να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε πρώτα εμείς ψυχικά και πνευματικά 
και μετά να ετοιμάσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για να δεχτούμε τα νήπια μας.

Πρώτο μέλημά μας, συνήθως, είναι "τι μπορούμε να κάνουμε" για την πρώτη μέρα που θα δεχθούμε τα νήπια μας, τα οποία βέβαια δεν έρχονται μόνα τους, συνήθως κρατά σφικτά το χέρι τουςη μαμά, ένας παππούς, μια γιαγιά, ο μπαμπάς (σπανιότερα) ή κάποιος άλλος συγγενείς.

Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε, να επινοήσουμε ευχάριστες και ελκυστικές δραστηριότητες, παιχνίδια εντυπωσικά με αρκετή κίνηση, τραγούδι, ζωντάνια και να παίξουμε μαζί τους. Αυτό είναι και το φυσιολογικό του πράγματος. Και κάνουμε πολύ καλά. Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για τη διδακτική πράξη είναι αναγκαίος και φυσικά μας καθησυχάζει και νιώθουμε ασφάλεια για το έργο μας. 

Σε παλαιότερη ανάρτηση σε αυτό το blog μας είχα "κρεμάσει" διάφορες δραστηριότητες για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο. Είναι πάντα επίκαιρες και μπορείτε να τις συμβουλευθείτε ξανά και φυσικά να τις βελτιώσετε, τροποποιήσετε, συνδυάσετε με άλλες ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματός σας.

 Επίσης, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτηση της κ. Τόνιας Μάνεση 


Πρώτη Μέρα στο Νηπιαγωγείο: 30 βιβλιοπροτάσεις – παραμύθια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο. την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε. 

Στο ίδιο προτείνονται σύνδεσμοι για 
δραστηριότητες από διάφορα blog νηπιαγωγών και ιδέες για κατασκευές

Προσωπικά θα ήθελα να βάλω μία άλλη διάσταση. Να την σκεφτούμε και να δηλώσουμε τη γνώμη μας και τις ιδέες μας.

Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι ΓΟΝΕΙΣ των νηπίων για τις πρώτες μέρες του παιδιού τους στο σχολείο;

Μήπως νιώθουν αυτοί μεγαλύτερο το άγχος του αποχωρισμού και μεταφέρουν διαισθητικά τις αγωνίες τους στο παιδί τους; 

Μήπως είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε και τους γονείς και να τους προϊδεάσουμε για τα δρώμενα και τα δεδομένα της προσχολικής αγωγής; Να τους καθησυχάσουμε και να τους ενθαρρύνουμε;

Πότε (χρονικά) μπορεί να γίνει αυτό; 

Κατά τη γνώμη μου, ίσως μία - δυο μέρες πριν τον Αγιασμό. Μη σας ακούγετε περίεργα!

Μια συγκέντρωση γονέων (χωρίς τα παιδιά τους), μια δική τους υποδοχή στο περιβάλλον της προσχολικής αγωγής, πιστεύω πως θα τους δώσει "τροφή" και ενημέρωση. Θα δείξουν άμεσα εμπιστοσύνη και ανταπόκριση. Θα δημιουργηθεί μια υγιή, μια δική τους σχέση με το σχολείο του παιδιού τους. Δεν έχετε παρά να το οργανώσετε κατάλληλα και να το δοκιμάσετε. 

Πιστεύω πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλή αρχή.

Φυσικά, περιμένουμε εδώ τις δικές σας απόψεις και ιδέες, τα δικά σας σχόλια  για μια τέτοια κίνηση.

Καλή δύναμη σε όλες/ους.

Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη


3 σχόλια:

Τάνια Μάνεση είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά για την καταχώρηση των links προς το ιστολόγιο μου. Να είστε καλά και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Μικρές Αφηγήσεις + Εικονογραφήσεις είπε...

Διαβάζοντας την ενδιαφέρουσα ανάρτησή σας δε μπόρεσα παρά να χαμογελάσω στο σημείο που αναφέρετε πόσο προετοιμασμένοι (δεν) είναι οι γονείς γι' αυτή τη μετάβαση...
Καλή χρονιά σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Περιμενω απαντηση απο ενα νηπιαγωγείο σχετικα με την πιθανη προσληψη μου. Ηθελα να ειμαι προετοιμασμενη σε περίπτωση ευτυχους απαντησης κι ειδα το μπλογκ σας. Συνειδητοποιησα τις απειρες επιλογες που μου προσφερετε και πραγματικα σας υπερ-ευχαριστω γι'αυτο! Μακαρι να δουλεψω φετος ως νηπιαγωγος! Το θελω πραγματικά! Οσο για εσας που ηδη εχετε αυτο το προνομιο, να σας ευχηθω καλη και δημιουργικη σχολικη χρονια! Καλο κουραγιο!!

Δημοσίευση σχολίου