Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


γράφουν

Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός
 Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας20 + 1 τρόποι για να γίνει ευχάριστη η εκμάθηση των αριθμών!

Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο του παζλ για να συνδυάσετε τον αριθμό σε εικονική αναπαράσταση, λέξη και νούμερο.


Χρησιμοποιείστε τις τελίτσες κι ένα δοχείο με αφρό ή αλεύρι ή άμμο για να σχηματίσετε τον αριθμό.Δημιουργείστε ένα φύλλο εργασίας με τους αριθμούς για να γίνεται ταύτιση.

 
Η πλαστελίνη είναι ένα χρήσιμο υλικό, στο οποίο μπορούμε να σχηματίσουμε τους αριθμούς και την εικονική αναπαράστασή τους.


Σε μια βόλτα σας στην εξοχή, μαζέψτε μικρές πέτρες και χρησιμοποιείστε αυτές για να μάθετε τους αριθμούς.

 
Ένας τρόπος που συνδυάζει τον αριθμό σε εικονική αναπαράσταση, λέξη και νούμερο και τους συνδετήρες.

 
Η σκάλα είναι ένας άλλος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά τους αριθμούς. Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σκάλα, το ίδιο μπορεί να γίνει με τα πλακάκια.


Ένας τρόπος που παρουσιάζει τον αριθμό και τα σχήματα. Ο μαθητής καλείται να γράψει τον αριθμό και να ζωγραφίσει τόσα σχήματα όσα ο αριθμός.

 
Ένα ακόμη φύλλο εργασίας που συνδυάζει τον αριθμό σε εικονική αναπαράσταση, λέξη, νούμερο και τη θέση του αριθμού μέσα στη δεκάδα.

 
Ένας διασκεδαστικός τρόπος που χαίρονται οι μαθητές. Σε κάθε αριθμό θα βάζει τόσες βούλες όσες ο αριθμός. Θα χρειαστείτε νερομπογιές και μπατονέτες.

 
Σε αυτό το φύλλο εργασίας ο μαθητής θα μπορεί να κάνει και ταύτιση του αριθμού που μαθαίνει.Χρησιμοποιείστε την αυγοθήκη, όπου στον πάτο της θα γράψετε τους αριθμούς. Σε κάθε θήκη ο μαθητής θα βάζει τις αντίστοιχες χάντρες.

 
Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε γλωσσοπίεστρα, χρωματιστά πον πον και χαρτόνι. Αντιστοιχείστε τον αριθμό με το γλωσσοπίεστρο, που θα έχει επάνω του τα αντίστοιχα πον – πον.Τα χαρτόνια από το χαρτί τουαλέτας θα σας χρησιμεύσει για τη δημιουργία του παρακάτω πύργου.

 
Φτιάξτε το δικό σας βιβλίο των αριθμών. Θα χρειαστείτε τσόχα και κουμπιά.

 
Μια πολύ ωραία ιδέα για τη διαδοχή των αριθμών! Σε μια ζωγραφιά γράψτε τους αριθμούς από 1-10, κόψτε τη σε 10 ίσα κομμάτια και ζητήστε από το παιδί να τα βάλει στη σειρά.


Όταν το παιδί έχει κατακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τους αριθμούς, είναι κατάλληλη η παρακάτω δραστηριότητα, στην οποία κυκλώνει το σωστό αριθμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αγαπημένους ήρωες των μαθητών.
Μαγνητικοί αριθμοί και πίνακας.

 
Σε δοχεία γράψτε τους αριθμούς και ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει μανταλάκια. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα αγαπημένα παιχνίδια (π.χ. αυτοκινητάκια) του παιδιού στο σπίτι ή χρησιμοποιώντας lego.

 
Δημιουργείστε τον δικό σας άβακα! Με γλωσσοπίεστρα, καθαριστές πίπας και χάντρες.

 
Σε κάθε αριθμό, τοποθετείστε μία κουκίδα όσες ο αριθμός. Ο τρόπος αυτός θα είναι χρήσιμος και στην εκμάθηση της πρόσθεσης, καθώς ο μαθητής θα μπορεί να μετράει τις κουκίδες.


Δειτε εδώ

πηγή: grafwnimata.blogspot.com


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου