Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα στολίδια με πρωτότυπη ζύμη (δεύτερο μέρος)

Μπήκαμε όλοι σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και η αναζήτηση για κατασκευές και ιδέες για διακόσμηση όλο και μεγαλώνει!Παρατήρησα ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχετε δείξει και φέτος στην περσινή μου ανάρτηση για την καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας και ξεκινώντας κι εγώ τις χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις μου,σκέφτηκα ν' ασχοληθούμε λίγο με αυτήν την ζύμη,που σε πολλούς άρεσε και πέτυχε και σε άλλους τόσους δημιούργησε προβλήματα και απορίες.
Ξεκινώ λοιπόν γιατί έχουμε πολλά να πούμε!!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της ζύμης,ήταν το στέγνωμα.Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Το πόσο γρήγορα θα στεγνώσει το στολίδι μας(σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στον φούρνο),εξαρτάται πολύ από το πάχος του.Όσο πιο παχύ το κάνουμε,τόσο πιο αργά θα στεγνώσει.Το ιδανικό πάχος είναι 4-5 χιλιοστά,όχι παραπάνω όμως.Πιο λεπτό,ναι μεν μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα(σε μια νύχτα ή σε 12 ώρες περίπου)αλλά θα είναι πιο εύθραυστο.Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα να λυγίσουν οι άκρες του κατά το στέγνωμα.Θα είναι πιο εύκολο να μας σπάσει και να μην διατηρηθεί για χρόνια.
Το πιο παχύ στολίδι μας(4-5 χιλιοστά),θα χρειαστεί έως και 2 μέρες για να στεγνώσει.Εκεί πρέπει να κάνουμε υπομονή και κάθε τόσο να το τουμπάρουμε για να στεγνώσει και από τις 2 πλευρές του.
Πώς όμως θα πετύχουμε το πάχος που θέλουμε στα στολίδια μας για να είμαστε σίγουροι πως θα είναι όλα ίδια,από οπτικής άποψης αλλά και στεγνώματος?Κάθε φορά που θα φτιάχνουμε ένα στολίδι θα καθόμαστε με το μέτρο...?Όχι φυσικά και δείτε τι θα κάνουμε.
Θα βρούμε 2 βιβλία ή τετράδια που θα έχουν το ίδιο πάχος(εκεί θα μετρήσουμε για να βρούμε αυτό που θέλουμε).Θ' απλώσουμε κάτω ένα αντικολλητικό χαρτί και αντικριστά τα 2 τετράδια με κενό στην μέση.

Θα βάλουμε το ζυμάρι ανάμεσα και με τον πλάστη θα ανοίξουμε το φύλλο.
Έτσι θα πετύχουμε το ίδιο πάχος σε όλα τα στολίδια μας!
Η θερμοκρασία του δωματίου που θα έχουμε τα στολίδια,παίζει σημαντικό ρόλο.
Αν έχουμε ζεστασιά θα χρειαστούν λιγότερο από 2 μέρες για να στεγνώσουν.Καλό είναι να βρίσκονται κοντά σε θερμαντικά σώματα αλλά όχι πάνω στο καλοριφέρ.Αυτό θα τα στεγνώσει απότομα και θα τα στραβώσει.Καλύτερα είναι σε ένα τραπέζι δίπλα στο καλοριφέρ ή το τζάκι.
Δεν ξεχνάμε και πάλι να τα τουμπάρουμε για να στεγνώσουν και από τις 2 πλευρές αλλά κι αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή για να μην μας ραγίσουν καθώς θα είναι ακόμα μαλακά.
Αν κάνει ρωγμή,τότε έτσι θα στεγνώσει και μπορεί να σπάσει.
Τέλος,μπορείτε και να τα ψήσετε αλλά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και αρκετή ώρα για να γίνουν.
Τα μειονεκτήματα είναι αρκετά,όπως να φουσκώσουν,ν' αλλάξουν το χρώμα τους,να στραβώσουν ή να κάνουν ρωγμές.Προσωπικά,δεν προτιμώ το ψήσιμο και ας κάνουν 2 μέρες για να στεγνώσουν.
Πάμε τώρα στο χρώμα της ζύμης μας.
Τα υλικά και οι δοσολογίες,πρέπει να τηρηθούν ΑΚΡΙΒΩΣ.
Μια φίλη μου είπε ότι πρόσθεσε στην κατσαρόλα λίγη βανίλια για άρωμα και το χρώμα του ζυμαριού από λευκό,σιγά-σιγά έγινε γκρι-ροζ.Σαν ιδέα μου άρεσε,να μυρίζουν βανίλια τα στολίδια μου και έκανα την δοκιμή...Το χρώμα άλλαξε απίστευτα και όσο πέρναγε η ώρα,το χρώμα όλο και σκούρυνε.
Δείτε την διαφορά δίπλα στο λευκό ζυμάρι.

Το ζυμάρι αυτό βέβαια δεν πάει χαμένο.Πλάθεται κανονικά σαν το άλλο και κάνουμε τα στολίδια μας.
Το έδωσα στα παιδιά και έφτιαξαν τα δικά τους στολίδια.

Παρατήρησα ότι όταν στέγνωσαν,το χρώμα άνοιξε αρκετά αλλά σίγουρα δεν ήταν λευκό.
Μπορούμε να το βάψουμε και να το διακοσμήσουμε όπως μας αρέσει.
Και εδώ θα μιλήσουμε λίγο και για το βάψιμο.
Όταν το ζυμάρι μας θα έχει κρυώσει και θα είναι έτοιμο για πλάσιμο,μπορούμε να το χρωματίσουμε με ότι έχουμε πχ.τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα.Βάζουμε λίγο στο κέντρο του ζυμαριού και πλάθουμε.

Αν το νιώσουμε ότι κολλάει,μπορούμε να βάλουμε λίγο κορν φλάουρ.(Το ίδιο προσθέτουμε και κατά το άνοιγμα του φύλλου στο λαδόχαρτο,αν χρειαστεί).
Για να πετύχουμε την μαρμαρωμένη όψη,δεν θα ανακατέψουμε εντελώς την τέμπερα στο ζυμάρι αλλά λίγο,ίσα που να την ενσωματώσουμε.Μετά θ' ανοίξουμε το φύλλο και θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.


(Να ξέρετε ότι όταν θα στεγνώσουν,το χρώμα θα έχει ανοίξει λίγο).
Να πω εδώ ότι δεν θα ξεχάσουμε να κάνουμε μια τρύπα στο πάνω μέρος του στολιδιού για να το κρεμάσουμε.Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με το καλαμάκι που πίνουμε γιατί έτσι δεν πιέζουμε  καθόλου το ζυμάρι μας.

Άλλος τρόπος για να βαφτούν και να είναι πολύ έντονο το χρώμα χωρίς αλλοιώσεις,είναι να τα βάψετε μετά,αφού στεγνώσουν.

Και τέλος,περνάω στην διακόσμηση των στολιδιών μας αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα και ανάλογα με το γούστο του καθενός.
Εγώ αγαπώ πολύ τα λευκά με μικρές λάμψεις,όπως αυτά που έφτιαξα με στρας!
(Από ένα χαλασμένο σανδάλι!!)
Μια φίλη με ρώτησε αν μπορούμε στο ζυμάρι να προσθέσουμε χρυσόσκονη!Η απάντηση είναι ναιιιι και δείχνουν υπέροχα.Μπορούμε ακόμα,να φτιάξουμε έναν κύκλο και μόλις στεγνώσει,να κολλήσουμε αυτοκόλλητα όπως η χιονονιφάδα!

Ή ακόμα,πριν στεγνώσουν,να πιέσουμε απαλά διάφορα αστραφτερά σχέδια.


Ή παγέτες!

Πολλές φίλες με ρώτησαν με ποια χρυσόσκονη διακόσμησα τα περσινά στολίδια μου.
Είναι μια σχεδόν διάφανη χρυσόκολλα που λαμπυρίζει στο φως σε διάφορους χρωματισμούς.
Σε λευκά ή χρωματιστά στολίδια,πριν στεγνώσουν μπορούμε να πιέσουμε απαλά μια δαντέλα και ν' αφήσει το αποτύπωμά της.

Με διάφορα αντικείμενα μπορούμε ν'αφήσουμε αποτυπώματα!

Υπέροχα θεωρώ κι αυτά τα στολίδια με μικρά πούπουλα!

Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!Πείτε μου και τους δικούς σας συνδυασμούς για να πάρουμε όλοι και νέες ιδέες!!
Ελπίζω να μην σας κούρασα με την τόσο μεγάλη ανάρτηση και να βοήθησα λίγο στις απορίες σας!
Ας αλλάξει λίγο η διάθεση με αφορμή τα Χριστούγεννα,το έχουμε πραγματικά όλοι ανάγκη!
Καλές δημιουργίες!

Πηγή: lamprouka.blogspot

1 σχόλια:

Λαμπρινή είπε...

Κατεβάστε αυτήν την ανάρτηση γιατί δεν πήρατε την αδειά μου για αναδημοσίευση.Περιμένω άμεση ανταπόκριση.

Δημοσίευση σχολίου