Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Οι Μαργαρίτες και τα Μαργαριτάκια του 13ου Ολοήμερου – Κλασικού τμήματος Ένταξης Γιαννιτσών σας εύχονται Καλή Πρωτομαγιά!!!



Την πρώτη Μαϊου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.  Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Εργατική Πρωτομαγιά λοιπόν από την μια και αρχή της άνοιξης από την άλλη .
Προσπαθώντας να γίνουν τα παιδιά κοινωνοί  του διπλού αυτού εορτασμού μιλήσαμε για λέξεις και έννοιες αφηρημένες αλλά τόσο ουσιαστικές για τη ζωή μας όπως ωράριο, δικαίωμα, απεργία, απόλυση, εργασία αλλά και ξύπνημα της φύσης, λουλούδια, χρώματα, περιβάλλον, χελιδόνια και εν τέλει καλοσώρισμα  και ξεφάντωμα μπροστά σε έναν ακόμα κύκλο της  ζωής , του χρόνου και κατ επέκταση της ελπίδας για το αύριο που αναγεννιέται αέναα παραδειγματίζοντας μας  και παρηγορώντας μας ότι τα καλύτερα έρχονται!!!



Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free slideshow generated with Smilebox

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου