Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

"Ανακύκλωση θα πει, δίνω στο χαρτί ξανά ζωή"


Το χαρτί πολύτιμο και χρήσιμο υλικό. Η χρήση του μεγάλη. Είναι σκουπίδι; Όχι βέβαια!!! Τα παιδιά μας, καθημερινά στο σχολείο σε διάφορες δραστηριότητες, χρησιμοποιούν χαρτί για να ζωγραφίσουν και να γράψουν. Στα πλαίσια του προγράμματος για τη φιλαναγνωσία με τίτλο: «Ένα βιβλίο μου δίνει φτερά για να ταξιδέψω στο «μαγικό κόσμο της γνώσης» αλλά και του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: «Ήρθε η ώρα πια κι εγώ στην ανακύκλωση σκουπίδια να πετώ» και γνωρίζοντας την άμεση σχέση του βιβλίου με την πρώτη ύλη από την οποία προέρχεται, το χαρτί, στήσαμε μέσα στην τάξη μας, ένα εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού. Μ’ αυτόν τον τρόπο  θέλουμε να  ευαισθητοποιηθούν τα "Απίθανα Νηπιάκια" μας στο θέμα της ανακύκλωσης, και να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στη σωστή μεταχείριση των βιβλίων και των παραμυθιών μας (σκίσιμο, γράψιμο, μουτζούρωμα, καταστροφή),  τα οποία κατασκευάζονται από χαρτί.  
Μέσα από μια παρουσίαση εικόνων και φωτογραφιών που βρήκαμε μέσα στο διαδίκτυο μάθαμε για την ιστορία του χαρτιού, και τις φάσεις του κύκλου ζωής του. Συλλέξαμε πληροφορίες  για τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η παραγωγή του χαρτιού, κόψιμο δέντρων, αλλά και για τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωσή του.

Παρακολουθήσαμε το παιδικό εκπαιδευτικό βίντεο για τον μπλε κάδο που βρήκαμε στο διαδίκτυο.


Δημιουργήσαμε τον δικό μας μπλε κάδο, τον "ανακυκλωκαδούλη" μας ο οποίος καθημερινά  θα υποδέχεται μέσα του τα χαρτιά τα οποία είναι για ανακύκλωση.


Παίξαμε το κουκλοθέατρο: «Τα χαρτιά ανακυκλώνονται»






Ακούσαμε και μάθαμε το τραγουδάκι της ανακύκλωσης που τραγουδούσαν οι ήρωες της ιστορίας μας κατά τη διάρκεια της παράστασης του κουκλοθέατρου.



Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο: "Πως φτιάχνουμε το ανακυκλωμένο χαρτί"


Συγκεντρώσαμε παλιές εφημερίδες και όλα τα υλικά και στήσαμε το δικό μας εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού μέσα στην τάξη. Οι μικροί παρασκευαστές εν δράσει!!!


Κόβουμε  σε κομματάκια τις εφημερίδες με τα χεράκια μας και τα τοποθετουμε μέσα σε μια λεκάνη...





Ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη για να μουσκέψουμε τα χαρτιά και να μαλακώσουν...



Ζυμώνουμε με τα χεράκια μας τα μουσκεμένα χαρτάκια...







Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με λίγη λευκή τέμπερα για να το ασπρίσουμε και το χτυπάμε για να φτιάξουμε τον χαρτοπολτό...




Ρίχνουμε τον χαρτοπολτό σε μια λεκάνη...



Μέσα στο ταψί ρίχνουμε νερό για να καλύψουμε τον πάτο και τοποθετούμε  μέσα τη σήτα...



Σηκώνουμε τη σήτα να στραγγίσει από τα νερά και την αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια δίφυλλη εφημερίδα...




Με έναν πλάστη στρώνουμε τον χαρτοπολτό...


 Αφήνουμε το ανακυκλωμένο χαρτί  όσο χρειάζεται  να στεγνώσει...




Το χαρτί μας είναι έτοιμο!!! Ζωγραφίζουμε επάνω στο χαρτί και καμαρώνουμε για το δημιούργημά μας. Η χαρά μας και η ικανοποίηση μεγάλη!!! Το διασκεδάσαμε πολύ!!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου