Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

bookbook.gr:βιβλία που ξεχωρίσαμε από το 2015

βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2015

Το 2015 ξεχωρίσαμε...
Για πέμπτη χρονιά φέτος, διαλέγουμε στο τέλος της χρονιάς από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν εκείνα που θεωρούμε «καλύτερα».
Αλλά ποια βιβλία είναι καλύτερα από κάποια άλλα; Με ποια κριτήρια τα κατατάσσουμε σε μια αξιολογική κλίμακα; Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές:
  • Δεν έχουμε εικόνα ολόκληρης της εκδοτικής παραγωγής. Τα βιβλία που παρουσιάζουμε προέρχονται από τα βιβλία που πολλοί εκδότες ενδιαφέρονται να μας στέλνουν και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Από τις βόλτες μας στα βιβλιοπωλεία και το ξεφύλλισμα των βιβλίων στις βιβλιοθήκες. Οι επιλογές μας στηρίζονται στα κριτήρια που παραθέτουμε παρακάτω κι όχι στην παρουσίαση των δελτίων τύπου των εκδοτικών οίκων που έχουν ενημερωτικό κι όχι αξιολογικό χαρακτήρα.
  • Από τα βιβλία της χρονιάς που περνούν στις Νέες Κυκλοφορίες του site μας, χωρίζουμε τις επιλογές μας στις παρακάτω κατηγορίες: Βιβλία Γνώσεων, comics, βιβλία με εικόνες, έλληνες συγγραφείς (βιβλία μυθοπλασίας για μεγαλύτερα παιδιά) και ξένοι συγγραφείς (βιβλία μυθοπλασίας για μεγαλύτερα παιδιά).
  • Τα κριτήριά μας αφορούν το θέμα του βιβλίου, την αφήγηση και την εικονογράφηση. Αυτό δεν σημαίνει πως επιλέγουμε ένα βιβλίο για το θέμα του αδιαφορώντας για την αφήγηση ή την εικονογράφηση ή πως επιλέγουμε ένα βιβλίο με καταπληκτική εικονογράφηση το οποίο όμως υστερεί στην αφήγηση ή στο θέμα.
    Ως προς το θέμα του βιβλίου, κυρίως για τα βιβλία γνώσεων, η πρωτοτυπία του ή η έλλειψη σχετικών προσεγγίσεων στη βιβλιογραφία είναι σημαντικά στοιχεία για να κατατάξουν ένα βιβλίο στις επιλογές μας.
  • Ως προς την αφήγηση, η πλοκή πρέπει να είναι πειστική ακόμα κι όταν το περιβάλλον της αφήγησης είναι φανταστικό ή σουρεαλιστικό.
    Αγαπάμε τους ήρωες που έχουν αδυναμίες αλλά είναι και δυνατοί, έχουν απόψεις που εξελίσσονται μέσα στην ιστορία, που έστω και μια πρότασή τους μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους.
  • Η γλώσσα είναι επίσης κάτι που σε γοητεύει ή όχι από την πρώτη στιγμή. Οι γλυκερές αφηγήσεις, η νοσταλγία των ενηλίκων, η περιγραφή καταστάσεων όπως η «φαντασία» των παιδιών δεν απευθύνονται σε παιδιά αλλά στους ενηλίκους που γράφουν ή διαβάζουν. Οι μεταφράσεις επίσης πολύ συχνά αποδίδουν πολύ μέτρια πολύ καλά μυθιστορήματα.
  • Ως προς την εικονογράφηση αναζητούμε μια παράλληλη με το κείμενο αφήγηση με τελικό αποτέλεσμα μια καινούργια ιστορία από λόγια και εικόνες. Κι εδώ όπως και στο κείμενο, η νοσταλγική ή ρομαντική διάθεση που οδηγούν σε «παιδιάστικες» αναπαραστάσεις διανοητικών κατασκευών ενηλίκων είναι ένα πρόβλημα που συναντά κανείς σε πολλά βιβλία.
Αυτή τη χρονιά έγινε ακόμη πιο εμφανής μια τάση να αποδεχόμαστε ως αξιοπρεπή δείγματα παιδικών βιβλίων κείμενα και εικονογραφήσεις κάτω του μετρίου. Επίσης πολύ συχνά βλέπει κανείς να παρουσιάζεται ένα πραγματικά καλό βιβλίο μαζί με ένα άλλο πολύ κατώτερό του με τρόπο τέτοιο ώστε ο αναγνώστης να τα θεωρεί και τα δύο της ίδια ποιότητας. Αυτό οδηγεί σε μια αδυναμία των ενδιαφερομένων, γονιών αλλά και εκπαιδευτικών ή υπεύθυνων βιβλιοθηκών να αξιολογήσουν τα βιβλία που προτείνουν στα παιδιά. Όλοι ομολογούν στον εαυτό τους πως κάποια βιβλία είναι αδύνατον να τα διαβάσουν κι όμως παρόλα αυτά τα προτείνουν. Ακόμα περισσότερο, θεωρούν πως τα παιδικά βιβλία έχουν ως στοιχείο τους τη μονοτονία, την πλήξη, τον διδακτισμό.
Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό λοιπόν να ορίσουμε τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούμε ένα βιβλίο και να αναζητήσουμε στα παιδικά βιβλία άλλα ουσιαστικά συστατικά. Στο Bookbook.gr προσπαθούμε διαρκώς να ελέγχουμε τις επιλογές μας με βάση τα κριτήριά μας και να μένουμε σταθεροί σ’ αυτές ακόμα κι όταν διαβάζουμε διθυραμβικά σχόλια για βιβλία που εμείς απορρίπτουμε.
Κλείνοντας μια χρονιά με πολλές δυσκολίες για τον χώρο του βιβλίου, τους εκδότες, τις βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία αλλά και τους αναγνώστες, πιστεύουμε πως ο μόνος δρόμος για το μέλλον της ανάγνωσης είναι να είμαστε σοβαροί με τα βιβλία που διαβάζουμε και που προτείνουμε στα παιδιά να διαβάσουν: τα όμορφα βιβλία και οι καλές ιστορίες θα τους δώσουν τη χαρά να γίνουν ισόβιοι αναγνώστες, να έχουν δηλαδή τον τρόπο τους να αναγνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, να αντιστέκονται στις δυσκολίες και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.




ξένοι συγγραφείς
βιβλία γνώσεων
εικονογραφημένες ιστορίες
έλληνες συγγραφείς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου