Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

"Όλη η γη μια αγκαλιά γεμάτη χαρούμενα παιδιά"


"Μια φορά κι έναν καιρό δεν πάει καιρός, ζούσε σ’ ένα χωριό κάπου εδώ κοντά,  ένας άνθρωπος πολύ σοφός και γέρος.  Η πλάτη του ήταν σκυφτή τόσο σκυφτή που η άσπρη του γενειάδα άγγιζε τη γη. Ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος είχε διαβάσει τα βιβλία όλου του κόσμου και ήξερε τις γλώσσες όλων των ανθρώπων.  Ζούσε απόμερα, σ’ ένα μικρό σπιτάκι, ολομόναχος. Στον κήπο του φύτρωναν κι άνθιζαν όλων των λογιών τα λουλούδια: τριαντάφυλλα, τουλίπες, μαργαρίτες, κυκλάμινα, ζουμπούλια κι όμορφα κατακόκκινα γαρίφαλα. Κάποιο δειλινό τρία μικρά  κοριτσάκια πέρασαν από τον κήπο του μπροστά  τραγουδώντας  ένα όμορφο τραγούδι και σκίρτησε η καρδιά του.

“Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.”

Ακούγοντας το μαγικό αυτό τραγούδι, μια ιδέα του καρφώθηκε στο μυαλό του που στους άλλους ακουγόταν παράλογη.  Έφυγε άρον άρον,  πήγε στο ιατρείο του γιατρού Ξανανιώνη και του ζήτησε να ξανανιώσει, να αποκτήσει τη δύναμη και την αντοχή του νέου ανθρώπου εξηγώντας του  μάλιστα την ιδέα του: αν μια ορισμένη μέρα, όλα τα αγόρια και τα κορίτσια της γης, συμφωνούσαν να δώσουν τα χέρια, θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα γαϊτανάκι γύρω από τη γη και τραγουδήσουν το τραγούδι που τον μάγεψε ο κόσμος θα άλλαζε.
Έτσι και έγινε. Έγινε νέος και γύρισε τον κόσμο όλο. Ταξίδεψε παντού. Δούλεψε, κυνηγήθηκε, αγαπήθηκε, αγκαλιάστηκε, φυλακίστηκε μα Πουθενά δε λύγισε. Και μια μέρα, μπόρεσε κι είδε εκατομμύρια χέρια να αγκαλιάζουν τη  γη και  να κάνουν το όνειρό του πραγματικότητα..."

Πατήστε Εδώ για να διαβάσετε απόσπασμα από το παραμύθι

Μέσα από αυτό το μαγικό ταξίδι του κυρ Νικόλα από το παραμύθι: "Το Γαϊτανάκι" της Ζωρζ Σαρή...ταξιδέψαμε κι εμείς μέσα από εικόνες, βίντεο και φωτογραφικό υλικό που βρήκαμε σε βιβλία και στο διαδίκτυο για να γνωρίσουμε τον κόσμο, τα παιδιά της γης, τα χαρακτηριστικά τους, την καθημερινότητά τους, τον τρόπο ζωή τους, τις συνήθειές τους, τις  ευκολίες ή τις δυσκολίες που συναντούν...  Μέσα από αυτό το ταξίδι γνωρίσαμε τη βία, τον πόλεμο, το ρατσισμό την  έχθρα, τη φιλία, την  αγάπη, την  καλοσύνη,  τη γενναιοδωρία, την  ευγένεια.Ζωγραφίσαμε το γαϊτανάκι.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free slideshow design personalized with Smilebox

Ακούσαμε το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γης" από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου...και το δραματοποιήσαμε. 

“Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος

κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.”


"Αν όλα τα παιδιά της γης φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ."


"Θα ‘ρχόνταν τότε τα πουλιά θα ‘ρχόνταν τα λουλούδια
θα ‘ρχότανε κι η άνοιξη να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!"


 Απολαύστε μας!!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου