Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές για παιδιά προσχολικής ηλικίας: η νέα αναθεωρημένη έκδοση του "πράσινου" βιβλίου

Όλοι/ες λίγο-πολύ θυμάστε το λεγόμενο "πράσινο βιβλίο" των Carol Copple & Sue Bredekamp, δηλαδή το βιβλίο για τα παιδία προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας του Εθνικού Οργανισμού για την Εκπαίδευση των μικρών παιδιών των ΗΠΑ (National Association for the Education of Young Chilodren), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και καθόρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με αναφορές σε αυτό από εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Για όσους/ες δεν σας βοηθά η μνήμη αλλά και για πολλούς/ές νέους/ες συναδέλφους/ισσες σας θυμίζω ότι το βιβλίο αυτό το γνωρίσαμε στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με τον τίτλο "Καινοτομίες στην προσχολική εκπαίδευση: Αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές στα προσχολικά προγράμματα" (επίσης πράσινου χρώματος), με εισαγωγή- επιμέλεια της Έλσης Ντολιοπούλου και μετάφραση της Ευαγγελίας Μαρκάκη από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, με πρώτη έκδοση το 1997.
Σήμερα με επιστημονική επιμέλεια και πάλι της καθηγήτριας του ΤΕΠΑΕ-ΑΠΘ κ. Έλσης Ντολιοπούλου κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα, σε μετάφραση (της Μαρίας Μαλαθράκη) η τρίτη αναθεωρημένη έκδοσή του, πλούσια σε υλικό, προτάσεις και σύγχρονες έρευνες παιδαγωγικής για τα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Τίτλος: Αναπτυξικά κατάλληλες πρακτικές για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Εκδόσεις: Πεδίο
Σειρά: Προσχολική και Σχολική Παιδαγωγική
Έτος: 2011
Στην αναθεωρημένη έκδοσή τους στα ελληνικά περιλαμβάνει τις αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και δίνει "σημαντικές κατευθυντήριες οδηγίες για την θγιή ψυχοσωματική και κοινωνικοσυναισθηματική τους ανάπτυξη".
Γνώμη μου είναι ότι μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά όλες/ους τις/ους νηπιαγωγούς και να διευκολύνει στην εφαρμογή διδακτικών πρακτικών που συνάδουν τόσο με το ΔΕΠΠΣ όσο και με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου