Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Χρόνος είναι και κυλάει…

http://apithananhpiakia.blogspot.gr/2016/01/blog-post_14.html

Χρόνος είναι και κυλάει,
κυλάει και φεύγει
 σαν το γάργαρο νερό
και πίσω δε γυρνάει!!!

Χρόνος είναι και κυλάει…κυλάει  όπως το νερό σ’ ένα ποτάμι… κυλάει και  φεύγει και δεν ξανά γυρνά πίσω όπως λέει πολύ σωστά ο σοφός λαός μας που μέσα από την παρομοίωση αυτή θέλει να μας πει ότι όπως το γάργαρο νερό στο ποτάμι δεν γυρνάει πίσω έτσι και ο χρόνος. 
Σε μια σειρά, κυκλικά διαδέχονται οι εποχές η μια την άλλη…. από το φθινόπωρο στο χειμώνα, στην άνοιξη και το καλοκαίρι… από τις βροχές στην παγωνιά, στη καταπράσινη φύση και στον λαμπερό ήλιο…
Σύμφωνα με τη μυθολογία και  το μύθο της Περσεφόνης, ο θεός του Κάτω Κόσμου, Άδης,  άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη και την κρατούσε στον Κάτω κόσμο  χωρίς τη θέλησή της επειδή ήταν ερωτευμένος μαζί της. Η μητέρα της η Δήμητρα έπεσε σε μεγάλη θλίψη κι όλα στη γη άρχισαν να μαραίνονται, πάγο σκέπαζε το χώμα και τίποτα δε φύτρωνε.  Τότε ο Δίας που τα έβλεπε όλα αυτά από τον  Όλυμπο δεν του άρεσε καθόλου και ζήτησε από τον Ερμή να φέρει πίσω την Περσεφόνη. Ο Άδης  δέχθηκε να την αφήσει να επιστρέψει στη μητέρα της τη Δήμητρα αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι. Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του.
Τότε ο Δίας που ήξερε πόσο στενοχωριόταν η Δήμητρα από αυτό εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε ότι η Περσεφόνη έπρεπε να γυρίσει πίσω όμως όχι για πάντα, μονάχα για ένα μέρος του χρόνου. Ένα μήνα για κάθε σπόρο που είχε φάει και μετά θα γυρνούσε στη μάνα της.
Μ’ αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον μύθο έχουμε τις αλλαγές των εποχών. Κάθε χρόνο όταν η Περσεφόνη ετοιμαζόταν να επιστρέψει στον Άδη, η Δήμητρα ένοιωθε τέτοια νοσταλγία που ο αέρας πάγωνε, όλα μαραίνονταν και τα πουλιά έφευγαν και γινόταν ξανά χειμώνας. Όταν η Περσεφόνη επέστρεφε πάνω στη γη σύμφωνα με την υπόσχεση του Δία, η φύση πρασίνιζε, τα λουλούδια άνθιζαν και τα πουλάκια κελαηδούσαν και όλος ο κόσμος ήταν χαρούμενος γιατί για μια ακόμα φορά είχε έρθει η υπέροχη Άνοιξη.


Παρακολουθήσαμε το video, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας.


Γνωρίσαμε τις εποχές μέσα από φωτογραφικό υλικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο και αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής ξεχωριστά, την εναλλαγή των χρωμάτων στη φύση, στα συναισθήματα που μας προκαλεί, στους καρπούς, στον καιρό, στις καλλιέργειες… σ' αυτό μας βοήθησαν τα παρακάτω video.




Όλα αυτά ξύπνησαν τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες!!! Χρώματα, πινέλα, σφουγγάρια, χαρτόνια, ψαλίδια και οι μικροί καλλιτέχνες εν δράσει!!!

Πορτοκαλοκίτρινο για το φθινόπωρο...




Γκριζωπό για τον χειμώνα...





Καταπράσινο για την άνοιξη...





Γαλανό για το καλοκαίρι...




Τα τέσσερα χρώματα των εποχών σ' ένα παράθυρο... 



Πανέμορφα παλαμοκλαδάκια...






Το δέντρο και οι 4 εποχές μέσα από ένα παράθυρο... Δώδεκα παλαμοκλαδάκια όσα και τα εγγονάκια του παππού του χρόνου. Τρία  παλαμοκλαδάκια για την κάθε εποχή όσα και τα παιδάκια της






Φυλλαράκια, χιονάκια, λουλουδάκια, κερασάκια με τυπώματα από τάπες φελλού και σφουγγάρι επάνω στο δέντρο.. 















Το αποτέλεσμα μαγικό!!! Ένας υπέροχος, μοναδικός πίνακας ζωγραφικής από τα χεράκια μας!!!



Την ιδέα την πήραμε από εδώ

Οι 4 εποχές μέσα από ένα παράθυρο σε ψηφιακή μορφή!!! Ώρα για παιχνίδι!!!Είσαστε έτοιμοι; Συναρμολογήσετε το παζλ!!! Καλή διασκέδαση!!!
 

Φύλλο εργασίας με τις 4 εποχές










"Στου καινούργιου χρόνου την αυλή
στρώνουν τραπέζια και γιορτή
τρέχουν οι ώρες, τα λεπτά
να τα βάλουν όλα στη σειρά!!!..."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου