Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

"Στη φωλίτσα μου θα κοιμηθώ, το κρύο δεν μπορώ!!!"


Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή, η φύση αλλάζει, κάνει κρύο τσουχτερό, τα πάντα σκεπάζονται από το χιονιά, γίνονται κάτασπρα. Οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του χειμώνα και να προφυλαχθούν από το κρύο ανάβουν το καλοριφέρ, το τζάκι, τη σόμπα, γεμίζουν το σπίτι με προμήθειες και τρόφιμα, ντύνονται με ζεστά ρούχα... Τα ζωάκια όμως τι κάνουν για να ανταπεξέλθουν σ' αυτές τις αντιξοότητες; 

Διαβάσαμε το παραμύθι: "Λιγουλάκι Χειμώνας"

"Πλησιάζει χειμώνας και ο Σκαντζόχοιρος ετοιμάζεται σε λίγο να κοιμηθεί, ετοιμάζεται για τη χειμερία νάρκη. Δε γνωρίζει πως είναι ο χειμώνας γι αυτό και παρακαλεί το φίλο του, το  Λαγό να του φυλάξει λιγουλάκι χειμώνα και όταν ξυπνήσει να δει με τι μοιάζει..."


Λιγουλάκι χειμώνας from Stella Mparmpa

Ψάξαμε στο διαδίκτυο υλικό, πληροφορίες και εικόνες για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Κατασκευάσαμε  τις μάσκες των ζώων και παίξαμε.
Σε ένα πανέμορφο δάσος στο βουνό, υπήρχε ένα σχολείο στο οποίο πήγαιναν τα ζωάκια. 


Η αρκούδα,


το ο σκιουράκι,


το βατραχάκι,


η χελωνίτσα,και το φίδι


ήταν κάποια από αυτά. Τα ζωάκια σ'  αυτό το σχολείο μάθαινα να ξεχωρίζουν την τροφή τους, να μαζεύουν τους καρπούς και να αλληλοβοηθιούνται, όταν χρειαζόταν. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, έπαιζαν ανάμεσα στα λουλούδια και στους καταπράσινους θάμνους. Το φθινόπωρο έτρεχαν πάνω στα ξερά φύλλα που είχαν πέσει από τα δέντρα.

Τους άρεσε πολύ γι αυτό και πήγαιναν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Πέρασε όμως το φθινόπωρο και είχε έρθει ο χειμώνας. Η δασκάλα τους, η κυρία Κουκοβάγια μάζεψε τα ζωάκια και τους είπε: Αγαπημένα μου παιδιά, έφτασε ο χειμώνας και  ήρθε η ώρα το σχολείο να κλείσει και εσείς να πάτε για ύπνο, να πέσετε σε χειμερία νάρκη.   Μα  τι είναι η χειμερία νάρκη; Ρώτησαν τα ζωάκια:
- Είναι ένας μακρύς ύπνος που διαρκεί όλο το χειμώνα. Πολλά ζωάκια του δάσους, όπως κι εσείς, το χειμώνα επειδή κάνει πολύ κρύο, τα πάντα τα σκεπάζει το χιόνι και δεν υπάρχει τροφή κοιμούνται στις φωλιές τους με την οικογένειά τους. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του σχολείου, γιατί κι εσείς θα πάτε για ύπνο, θα πέσετε σε χειμερία νάρκη και θα ξυπνήσετε όταν έρθει η άνοιξη.
Η μικρή χελωνίτσα επαναστάτησε, γιατί δεν ήθελε να μείνει κλεισμένη και να κοιμηθεί τόσο καιρό. Ο σκίουρος στεναχωρήθηκε, γιατί δε θα μπορούσε πια να ανεβεί και να χοροπηδά στα κλαδιά των δέντρων, για να μαζέψει καρύδια και βελανίδια. Και ο βάτραχος άρχισε να κλαίει με μαύρο δάκρυ. Ακόμα και η αρκούδα και το  φίδι έκλαψαν, οι τυφλοπόντικες, τα σαλιγκάρια, τα σκουλήκια και οι νυχτερίδες, γιατί δεν ήθελαν να πέσουν σε χειμερία νάρκη.
  Τότε η δασκάλα για να τα παρηγορήσει, τους είπε:
- Η χειμερία νάρκη είναι μια ευχάριστη ξεκούραση. Ελάτε χαρείτε την τελευταία μέρα που έχουμε σχολείο και μετά θα τα πούμε.  
Τα ζωάκια άρχισαν να κυλιούνται, να τρέχουν μέσα στο δάσος.


Το απόγευμα όλα τα ζώα μαζεύτηκαν νυσταγμένα γύρω από τη δασκάλα.
Η αρκούδα με μεγάλα βήματα και τη φουσκωτή κοιλιά της χώθηκε μέσα στη φωλίτσα της για να κοιμηθεί.
Ο σκίουρος χοροπηδώντας ανέβηκε επάνω στη βελανιδιά, κρουτς κρουτς άνοιξε μια τρύπα και μπήκε μέσα για να κοιμηθεί.


Ο βάτραχος έκανε μια βουτιά μέσα στο νερό και κοιμήθηκε κι αυτός.

Η χελώνα με μικρά βήματα κουρασμένη όπως ήταν γιατί κουβαλούσε το σπιτάκι της έβαλε μέσα το κεφαλάκι και τα ποδαράκια στο καβούκι της και κοιμήθηκε κι αυτή.

Και το φίδι σύρθηκε αργά αργά κουλουριάστηκε και έπεσε κι αυτό για ύπνο.
Η δασκάλα τους τώρα τους τραγουδούσε ένα όμορφο τραγουδάκι.

Νάνι νάνι, καλά μου ζωάκια,
νάνι νάνι κοιμηθείτε γλυκά. 
Η κυρία είναι κοντά, σας χαϊδεύει τρυφερά
φιλιά να σας δώσει πολλά ζουμερά.
Νάνι νάνι, καλά μου ζωάκια,
νάνι νάνι κοιμηθείτε γλυκά!!!


 Έτσι αποκοιμήθηκαν ήσυχα ήσυχα όλα  Σσσσσσσσσσσσσσσς.
Την επόμενη μέρα στο δάσος δεν υπήρχε κανείς. Όλα τα ζώα είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη. Κοιμόντουσαν ήσυχα ήσυχα. 


Όταν έφτασε η άνοιξη ξύπνησαν όλο χαρά για να ξανά παν στο σχολείο!!!Ζωγραφίσαμε τα ζωάκια μας και τα βάλαμε να κοιμηθούν ήσυχα ήσυχα  σε ένα απαλό μαξιλαράκι και να δουν όνειρα γλυκά!!!

"Στη φωλίτσα μου θα κοιμηθώ, το κρύο δεν  μπορώ!!!"

Πολύ ωραίες ιδέες και υλικό  βρήκαμε Εδώ  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου