Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής:online πάνω από 7.000 σχολικά βιβλία από το 1856 έως το 1982 ...και μια επισήμανση

Στο σύνδεσμο http://elibrary.iep.edu.gr/   παρουσιάζονται online πάνω από 7.000 σχολικά βιβλία από το 1856 έως το 1982,σε μορφή pdf. 
Μια εξαιρετική δουλειά ψηφιοποίησης σχολικών εγχειριδίων, αναλυτικών προγραμμάτων, περιοδικών, κλπ. πολλά από αυτά σπάνια, που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Στην αναζήτηση βλέπει κανείς link και για την προσχολική εκπαίδευση... δυστυχώς χωρίς να εμφανίζει  "αποτέλεσμα". Στη συλλογή δεν υπάρχουν ούτε εγχειρίδια, ούτε αναλυτικά προγράμματα, περιοδικά, κλπ.. Μπορώ να υποθέσω ότι στο όλο έργο δεν συμπεριλήφθηκε έρευνα που να αφορά την προσχολική ή οι βιβλιοθήκες-πηγές δεν διέθεταν σχετικά στοιχεία. Και υποθέτω έτσι, γιατί υπάρχουν και αναλυτικά προγράμματα προσχολικής και περιοδικά και εγχειρίδια μέχρι το 1982. Γνωρίζουμε αρκετά από αυτά και υπάρχουν αναφορές τόσο σε βιβλία Ιστορίας της Εκπαίδευσης, αλλά και σε άρθρα ή/και σε Πρακτικά σχετικών συνεδρίων.
Προσωπικά έχω στα χέρια μου το σχολικό εγχειρίδιο του νηπίου δηλαδή "βιβλίον του μαθητή" του 1912 με τίτλο "Νηπιακός Κήπος ή Εποπτική Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσης" (το οποίο είχε ανατυπώσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας "Βασιλική Πιτόσκα",  με επιμέλεια του αείμνηστου καθηγητή του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας Μίμη Σουλιώτη) και επιπλέον, ίσως το μοναδικό διασωθέν, βιβλίο της νηπιαγωγού (αναφέρεται ως "μέρος διδασκάλου"), με τον ίδιο τίτλο "Νηπιακός Κήπος ή Εποπτική Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσης", του 1910, το οποίο δίνει οδηγίες για τη διδασκαλία της ελληνική γλώσσας σε νήπια που φοιτούσαν σε νηπιαγωγεία εκείνης της ιστορικής περιόδου. 
Παρακάτω τα εξώφυλλα των προαναφερόμενων: 




Θεωρώ σημαντικό η ιστορική συλλογή του Ι.Ε.Π να εμπλουτιστεί και με στοιχεία από την προσχολική εκπαίδευση και αγωγή στην Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου