Πηγή:
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι αλάτι
3 φλιτζάνια αλεύρι
- Αν θέλουμε η ζύμη να είναι χρωματιστή μπορούμε μέσα στα υλικά, πριν τα ανακατέψουμε, να ρίξουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής (τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας) ή τέμπερα, με την πρώτη επιλογή πιο ακίνδυνη για τα παιδιά.
- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για καιρό τυλιγμένη σε μεμβράνη ή σακουλάκι που κλείνει.
- Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου για 15′-20′ (πρέπει όμως να την προσέχουμε διαρκώς).
- Βάφεται με ό,τι χρώμα θέλουμε.
Ποια όμως είναι τα οφέλη από την ενασχόληση των παιδιών με τη ζύμη και τις “ζύμες” γενικότερα;
- Είναι αναμφισβήτητα από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες!
- Βοηθάει στην ενδυνάμωση των δαχτύλων, των χεριών και των καρπών, προετοιμάζοντάς τα για να κρατήσουν σωστά το μολύβι και το ψαλίδι.
- Το πλάσιμο και η χρήση διαφόρων εργαλείων π.χ. πλάστες, κοπίδια κλπ. κάνουν καλό στην ανάπτυξη των μυών.
- Καλλιεργεί τη φαντασία.
- Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους-δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος στη χρήση της ζύμης.
- Ενθαρρύνει το συνεργατικό παιχνίδι.
- Είναι ένας φυσικός τρόπος να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους. Είναι μια εκτόνωση της έντασης και των αρνητικών συναισθημάτων.
- Συζητώντας για τις δημιουργίες τους τα παιδιά αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
- Χωρίζοντας τη ζύμη σε κομμάτια τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στην αρίθμηση.
- Είναι ένα παιχνίδι χωρίς όρια- μπορεί να “γίνει” ο,τιδήποτε- ζώο, πρόσωπο, αντικείμενο κλπ.
Τα παιδιά λοιπόν δικαίως την προτιμούν, κι εμείς δεν έχουμε παρά να τους την προσφέρουμε!
Πηγές:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου