Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

’ Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Κουκλοθέατρο’’

                                                                                       Θεσσαλονίκη, 5/5/2011                                  
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης                           
Δ.Σ. Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου Τ.Ε.Π.Α.Ε.
                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
(Τ.Ε.Π.Α.Ε.)του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και
  ο Σύλλογος Μετεκπαιδευομένων του Διδασκαλείου του, οργανώνουν
             το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 από τις 10.00-14.00
     στην αίθουσα  ‘Λόγου και Τέχνης’ που βρίσκεται στον 10ο όροφο του Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής,
                        Ημερίδα με θέμα:

        ‘’ Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Κουκλοθέατρο’’

 Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει :
Ø      Εισήγηση της κ. Άλκηστις Κοντογιάννη με τίτλο ‘’ Της ζωής μου τα ταξίδια με μια κούκλα δεν είναι ίδια. Φυσική και Ιστορία, παραμύθια κι εμπειρία με την κούκλα έχουν αξία: Οι πολυδιάστατες εφαρμογές του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου των αντικειμένων στην εκπαίδευση".

           Ακολουθούν παράλληλες δίωρες συνεδρίες/εργαστήρια:
Ø      Εργαστήριο Α : "Στου φεγγαριού τη δίνη μια κουκλίτσα κύκλους δίνει: Χορός κουκλών, εμψύχωση αντικειμένων και   δημιουργικά πειράματα".
Άλκηστις Κοντογιάννη, Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ø       Εργαστήριο Β : "Αναζητώντας υλικά στο Θεατρικό Εργαστήρι με επίκεντρο τον Paedagogus ludens" . Δρόμοι αναβίωσης λανθάνουσας δημιουργικότητας της Νηπιαγωγού με φαναράκι τη Θεατροπαιδαγωγική.
Αντώνης Λενακάκης, Λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο ΤΕΠΑΕ του    Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ø       Εργαστήριο Γ : ’Το ξύπνημα της κούκλας μέσα στο σχολικό χώρο : σημεία εκκίνησης, δοκιμές και διαδρομές για την θεατρική  δράση της κούκλας και του χειριστή/τριας’’.
Εύη Χατζημητάκου,  Νηπιαγωγός, Κουκλοπαίχτρια,  Κινησιολόγος.
           Μετά τα εργαστήρια ακολουθεί ολομέλεια –συζήτηση.
Βιογραφικά εισηγητών
      Η κ. Άλκηστις Κοντογιάννη είναι Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής (Φ.Π.Ψ), της Ανωτέρας Σχολής Νηπιαγωγών, του St. Nicholas College (Montessori), της Μετεκπαίδευσης (ΜΔΔΕ Ειδική Αγωγή), του Universita di Firenze και της Σχολής Δημοσιογραφίας (Όμηρος). Η διατριβή της με θέμα τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και την κοινωνικότητα μαθητών με νοητική καθυστέρηση έγινε στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (2000-2010) και για μικρό χρονικό διάστημα στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Μουσειοπαιδαγωγικής και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Νηπιαγωγών και Θεατρικών Σπουδών. Έχει γράψει βιβλία (39) για παιδιά και για εκπαιδευτικούς. Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού (European network of Affective Education, Dynamic Pedagogy, Caft) και έχει διδάξει σε άλλες χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Ιαπωνία). Το τελευταίο της βιβλίο (2008) είναι το «Μαύρη Αγελάδα – Άσπρη Αγελάδα, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Διαπολιτισμικότητα» από τις εκδόσεις Τόπος.
Ο κ. Αντώνης Λενακάκης είναι Λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Έσσεν Γερμανίας, έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεατροπαιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Βερολίνο. Έχει διδάξει Διδακτική της Θεατροπαιδαγωγικής στα Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών Βερολίνου, Κρήτης και Θεσσαλίας, και έχει εμψυχώσει πλήθος θεατρικών εργαστηρίων με εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει (2004) το έργο με τίτλο «Paedagogus ludens. Erweiterte Handlungskompetenz von Lehrer(inne)n durch Spiel- und Theaterpaedagogik» (Ο παίζων παιδαγωγός. Διευρυμένες δυνατότητες δράσης των εκπαιδευτικών μέσω της Θεατροπαιδαγωγικής) από τις εκδόσεις Schibri (Βερολίνο), ενώ μελετήματά του σε θέματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας και καινοτόμων δράσεων στο σχολείο βρίσκονται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Η κ. Εύη Χατζημητάκου είναι απόφοιτη της Σχ. Νηπιαγωγών Θες/νίκης και της σχολής Σωματικού Θεάτρου και Μιμικής του  Desmond  Jones στο Λονδίνο. Εκεί, στο Little Marionette Theatre, μαθήτευσε με την Jane Eve χειρισμό και σκηνοθεσία κούκλας. Σπούδασε  πιάνο και μουσικοπαιδαγωγικά. Εργάστηκε στην Αθήνα ως ηθοποιός ,μίμος, performer, κουκλοπαίχτρια και  κινησιολόγος ενώ σκηνοθέτησε κουκλοθεατρικά έργα για μικρά παιδιά. Δίδαξε σωματικό θέατρο στη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Ν.Καρρά (1993-2000)και τεχνικές σωματικού θεάτρου και κουκλοθεάτρου σε καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (‘’Πλεύσις’’,’’Unima Hellas’’, ’’το Εργαστήρι’’, ‘’Σβούρα’’,’’Σχεδία’’, Βαφοπούλειο Π.Κ., Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ., Π.Σ. «Αργώ»,
 Μ.Μ.Σ.Τ. και Κ.Μ.Σ.Τ.). Σχημάτισε την ομάδα κουκλοθέατρου «Κόρες Μερικλέ» μαζί με την κουκλοποιό  Εύα Χειλαδάκη  με την  οποία ανέβασαν παραστάσεις για παιδιά .Ανάμεσα σε αυτές ήταν «Ο Κάδμος και η σκυλίτσα του και το φεγγάρι» του Χ. Μπουλώτη που παίχτηκε στο  Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας (1997) και «Η Πριγκίπισσα που τα ήθελε όλα δικά της» που παίχτηκε στο θέατρο ‘Επί Κολωνώ’ της Αθήνας (2002).
 
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και το Κουκλοθέατρο.
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει έγκαιρα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συνημμένη αίτηση στη διεύθυνση: iouliasi@otenet.gr
Όσοι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα εργαστήρια μπορούν να παρακολουθήσουν την εισήγηση της Άλκηστις Κοντογιάννη στις 10:00 π.μ.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων
Νηπιαγωγών του Διδασκαλείου Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου