Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

"Περιπέτεια στο Μουσείο Σχηματοτέχνης" της Νίκης Δεληκανάκη

Στο σεμινάριο της 9-9-2011 παρουσιάσαμε το βιβλίο για παιδιά (και όχι μόνο) της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής από το Ηράκλειο Κρήτης Περιπέτεια στο Μουσείο Σχηματοτέχνης-Ιστορία για Σχηματοφάγους Μάγους 1.
Θα αναφέρουμε σύντομα μερικά στοιχεία για ενημέρωσή σας και μέσα από αυτό το blog.
H συναδέλφισσα μέσα από μια περιπετειώδη ιστορία που εξελίσσεται σε χώρο Μουσείου με τους Σχηματοφάγους Μάγους να αναζητούν τα τμήματα (γεωμετρικά σχήματα) που έχουν κλαπεί από τα σπουδαία έργα-πίνακες Ζωγραφικής βοηθά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να διαπραγματευτούν "μαθηματικά νοήματα συνδεμένα καλαίσθητα με την Τέχνη...με χιούμορ και νόημα που ωθούν σε νοητικές ενέργειες" και τελικά σε μαθηματική γνώση συνδυάζοντας διαθεματικά την Τέχνη, τη Γλώσσα, τη Θεατρική Αγωγή.
Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με έντονη πλοκή και δράση που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, στο βιβλίο "συμμετέχουν" τέσσερις διάσημοι πίνακες ζωγραφικής όπου στο καθένα είναι εμφανή τα σχήματα (στρόγγυλο, τρίγωνο, τετράγωνο, εξάγωνο) και βοηθούν τα παιδιά στη κατανόηση της φόρμας και των στοιχείων που τα διακρίνουν.
Ο συνδυασμός Τέχνης και Μαθηματικών με παιχνίδι και μουσειακή περιήγηση είναι διευκολυντικός για τα μικρά παιδιά.
Η διδακτική πρόταση της Νίκης εξυπηρετεί τη νηπιαγωγό, αλλά και το γονέα που θα διαβάσει το βιβλίο στο παιδί του, με ευχάριστο τρόπο να προσεγγίσει έννοιες μαθηματικές.
Επιπρόσθετα η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου δίνει συνοπτικά πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες για τους τέσσερις πίνακες αλλά και μια σειρά ασκήσεων για την εμπέδωση των σχημάτων, όπως επίσης και διαθεματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τις νηπιαγωγούς να δραστηριοποιήσουν τα παιδιά της τάξεις τους σε διαθεματικές προεκτάσεις.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Στέλιου Καλογεράκη.
Πληροφορίες για να αποκτήσετε το βιβλίο μπορείτε να έχετε από την ίδια τη συγγραφέα: Νίκη Δεληκανάκη τηλ. 2810-315439 ή στο e-mail: n_delikanaki@yahoo.gr , όπως επίσης στην ιστοσελίδα της http://www.delikanaki.gr/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου