Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Πασχαλινές λαμπάδες με ανακυκλώσιμα υλικά!!!


Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης.

Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.

Τη λαμπάδα της Ανάστασης τη φέρνει  δώρο  κάθε Πάσχα ο νονός κάθε παιδιού. Το κάθε παιδάκι με τη λαμπάδα στο χέρι το βράδυ της Ανάστασης θα πάει στην εκκλησία και όταν ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας «Δεύτε Λάβετε Φως» θα την ανάψει και  το φως αυτό θα το μεταφέρει  στο σπίτι.

Την Παρασκευή του Πάσχα έχουμε τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής  και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις λειτουργίες και ανάβουν τις λαμπάδες του Πάσχα τρεις φορές. Μετά μπορεί κανείς να την αφήσει στην εκκλησία ή να την βάλει στα εικονίσματα του σπιτιού του.

Εμείς μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε πασχαλινές λαμπάδες στολισμένες με στολιδάκια, πεταλούδες φτιαγμένες από  ανακυκλώσιμα υλικά για να τις προσφέρουμε δωράκι στις μανούλες μας. 

Συγκεντρώσαμε τα υλικά, όπως ξύλινα μανταλάκια, και διαφημιστικά φυλλάδια. Βάψαμε τα μανταλάκια με τέμπερα και τα αφήσαμε να στεγνώσουν...






Από διαφημιστικά φυλλάδια με την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής φτιάξαμε τα φτερά της πεταλούδας τα οποία  τοποθετήσαμε  μέσα στα μανταλάκια...








Διαλύσαμε ατλακόλ σε νερό, βουτήξαμε τις πεταλούδες μέσα και τις πασπαλίσαμε με χρυσόσκονη και τις αφήσαμε να στεγνώσουν...










Κολλήσαμε σύρμα πίπας για κεραίες, στολίσαμε τις λαμπάδες με χρωματιστό χορταράκι και βάλαμε τις πολύχρωμες και πανέμορφες πεταλουδίτσες επάνω στις λαμπάδες!!!








Οι λαμπάδες μας είναι έτοιμες κι εμείς περιμένουμε με αγωνία να έρθει το μεσημέρι για να τις προσφέρουμε με πολλή πολλή αγάπη στις γλυκές μας μανούλες!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου