Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Πασχαλινά αβγουλάκια με φλούδες κρεμμυδιών


Όλες οι νοικοκυρές στα σπίτια τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αβγά και κρεμάνε κόκκινα μαντίλια στην πόρτα για το καλό γι αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Για το χρώμα τους αυτό δίνουν διάφορες εξηγήσεις. Άλλοι λένε ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού, άλλοι λένε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς και άλλοι διηγούνται ότι: Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός". Και από τότε τα βάφουν κόκκινα.

Στα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν χρώματα τα αβγά τα έβαφαν με υλικά  που έπαιρναν από τη φύση. Έτσι κι εμείς σήμερα βάψαμε τα δικά μας πασχαλινά αβγουλάκια με φλούδες από κρεμμύδια. Ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν από ένα αβγό, φλούδες κρεμμυδιών και παλιά καλσόν και αφού συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα,  ξεκινήσαμε. 


Πως βάψαμε αυγά με φλούδες από κρεμμύδια;

Καταρχήν καθαρίσαμε τα αβγά μας με ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί που βουτήξαμε σε ξύδι. Αυτό είναι απαραίτητο για να απομακρυνθεί τη βρωμιά αλλά και οι τυχόν σφραγίδες του παραγωγού που υπάρχουν στα περισσότερα αυγά. Στη συνέχεια γεμίσαμε την κατσαρόλα με νερό και η βάλαμε στο μάτι της κουζίνας. Τοποθετήσαμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια μέσα σε ένα τούλι και βουτήξαμε τις φλούδες μέσα στο νερό...Και ενώ το νερό ζεσταίνεται εμείς τρέχουμε στην αυλή για να μαζέψουμε φυλλαράκια για να κάνουμε σχεδιάκια στα αβγά μας... Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε κάθε αβγουλάκι τοποθετούμε ένα φυλλαράκι και τυλίγουμε το αβγό με ένα κομμάτι καλσόν...

Βουτάμε τα αβγά μέσα στην κατσαρόλα, από πάνω βάζουμε το τούλι με τις φλούδες, ρίχνουμε ξύδι, τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο και τα αφήνουμε μέσα στο νερό άλλη μισή ώρα...


Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε το Μυστικό Δείπνο. Τη μέρα αυτή ο Χριστός ευλόγησε τη Θεία Κοινωνία. Καταλαβαίνοντας ότι πλησίαζε η ώρα που θα τον πρόδιδαν και θα τον οδηγούσαν στη Σταύρωση, κάλεσε τους μαθητές του σε Δείπνο. Πριν ξεκινήσει το Δείπνο όπως συνηθίζονταν οι δούλοι να πλένουν τα πόδια των κυρίων τους, σηκώθηκε  από το τραπέζι, έβαλε νερό στο νιπτήρα και έπλενε αυτός τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει σε όλους πόσο ταπεινός είναι και πως δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Στο Δείπνο αυτό παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, τους πρόσφερε άρτο λέγοντάς τους "αυτό είναι το σώμα μου' και κρασί  λέγοντάς τους "αυτό είναι το αίμα μου" και τους ανακοίνωσε ότι κάποιος από τους μαθητές του θα τον προδώσει. Μετά το Δείπνο ο Χριστός και οι μαθητές του πήγαν στο Όρος των Ελαιών όπου προσευχήθηκε στον πατέρα του για τελευταία φορά και ακολούθησε η σύλληψή του, τα βασανιστήρια και η σταύρωσή του.

Και ενώ βράζουν και βάφονται τα αβγά μας, βρήκαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε, να περιγράψουμε και να σχολιάσουμε το "Μυστικό Δείπνο" του Λ.Ντα Βίντσι ...


που είναι ο διασημότερος πίνακας μαζί με τη "Μόνα Λίζα", ο οποίος βρίσκεται στην τραπεζαρία του μοναστηριού Santa Maria della Grazie (Παναγία της Χάριτος) του Μιλάνου και απεικονίζει τα συναισθήματα στα πρόσωπα των μαθητών του Ιησού, όταν τους ανακοινώνει ότι κάποιος από αυτούς πολύ σύντομα θα τον προδώσει.Παρατηρούμε και σχολιάζουμε με κάθε λεπτομέρεια τα χρώματα, τα σχήματα, τα αντικείμενα, τους συμβολισμούς, τις εκφράσεις των προσώπων τους και τα συναισθήματα, τη στάση του σώματός τους, των χεριών και τέλος τον ζωγραφίζουμε!!!


Ο "Μυστικός Δείπνος" του Λ.Ντα Βίντσι με τη ματιά των μικρών μας ζωγράφων!!!


Βγάζουμε τα αβγά από την κατσαρόλα τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα γυαλίζουμε με λάδι.


Γεμίζουμε τα  πασχαλινά μας καλαθάκια που είχαμε φτιάξει πριν από μερικές μέρες με πασχαλινές λιχουδιές και το βαμμένο μας αβγουλάκι και με μεγάλη χαρά φεύγουμε για το σπίτι.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου