Καλώς ήρθατε στο Ιστολόγιο συνεργασίας νηπιαγωγών 35ης Περιφέρειας. Η συμμετοχή σας θέλω να πιστεύω πως θα το αναθρέψει, θα το μεγαλώσει, θα το αναπτύξει...
Η σχολική Σύμβουλος: Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
RSS

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εντυπώσεις από το Σεμινάριο για νηπιαγωγούς από το ΟΡΑΜΑ στην Αριδαία

    Στις αρχές του Νοέμβρη ολοκληρώθηκε το σεμινάριο πρωτογενούς πρόληψης με τίτλο «Το Σπίτι των Παιδιών» που συνδιοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος 35η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής κ. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ». Το σεμινάριο ήταν συνολικής διάρκειας 12 ωρών και η εκπαίδευση στηρίχτηκε στο εκπαιδευτικό υλικό «Το Σπίτι των Παιδιών» του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Θεσσαλονίκης, το οποίο σχεδιάστηκε το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2005.

    Το θέμα ήταν η αντιμετώπιση της παιδικής επιθετικότητας στο σχολείο:

  • Διερεύνηση  έννοιας επιθετικότητας.
  • Γιατί ένα παιδί είναι επιθετικό;
  • Τι μπορώ να κάνω ως εκπαιδευτικός.
  • Παρουσίαση των ενοτήτων του υλικού από ομάδες των νηπιαγωγών που συμμετείχαν.
  • Αξιολόγηση σεμιναρίου.
    Η συμμετοχή μας στο σεμινάριο ήταν μια πολύ καλή εμπειρία που μας έδωσε τη δυνατότητα με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο:
  • να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο καθημερινό μας έργο,
  • να προβληματιστούμε για τα αίτια της επιθετικότητας,
  • να γνωρίσουμε πρακτικούς και άμεσα εφαρμόσιμους τρόπους αντιμετώπισης της επιθετικότητας μέσα στο νηπιαγωγείο αλλά και έξω από αυτό και
  • το σημαντικότερο να μάθουμε τρόπους και τεχνικές στα παιδιά ώστε να βοηθηθούν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους επίλυσης των μεταξύ τους συγκρούσεων και διαφορών, απαλλαγμένους από επιθετικές συμπεριφορές.
Αναμνηστική φωτογραφία κατά τη λήξη του Προγράμματος
    Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τις συντονίστριες του σεμιναρίου κ. Συρομάχου  Σοφία, Ψυχολόγο ΜSc και κ. Τερζή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός για το υποστηρικτικό τους έργο. Μας άκουσαν, μοιράστηκαν τους προβληματισμούς μας, μας βοήθησαν να ανατροφοδοτήσουμε τις σκέψεις και τις γνώσεις μας  και να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με το εκπαιδευτικό υλικό.
Θέλουμε και περιμένουμε και άλλο σεμινάριο από το ΟΡΑΜΑ. Πολύ καλή δουλειά!!!

Οι Νηπιαγωγοί του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Χρύσας-Τσάκων
Ανθούλα Τσορτανίδου – Ευθυμία Γεωργιάδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου